Skip to main content

ZAHTEVAMO REFERENDUM

Slovenija ni vojaško ogrožena, je pa ogrožena zdravstveno, socialno in razvojno. Sredi največje krize, ko bolnice pokajo po šivih, ko je življenje ustavljeno in prihodnost države povsem negotova, vlada poskuša za našimi hrbti skleniti največji orožarski posel v zgodovini države.

Za 780-milijonski posel z orožjem, ki ga Slovenija ne potrebuje, bo vsak državljan z davki plačal 390 evrov, štiričlanska družina pa kar 1560 evrov!

Za ta denar bomo prikrajšani vsi. Z njim bi poskrbeli za:

 • 8 novih infekcijskih klinik,
 • 10.000 manjkajočih stanovanj za mlade,
 • 12.000 manjkajočih postelj v domovih za starejše,
 • 3 leta financiranja celotne slovenske znanosti.

Z referendumom zahtevamo pravico, da državljani odločimo, ali bo ta denar šel za orožje – ali za zdravstvo, stanovanja in razvoj.

PREPOVEDALI SO REFERENDUM, UTIŠALI NAS NE BODO!

Boj za pravico ljudstva do referenduma danes, 8. decembra, nadaljujemo z vlaganjem pritožbe na sklep o nedopustnosti referenduma na Ustavno sodišče. S tem bomo branili pravico državljank in državljanov, ki so jasno zahtevali razpis zakonodajnega referenduma o 780-milijonskem nakupu orožja; vlada Janeza Janše pa je to pravico z nezakonito prepovedjo poteptala.

Med čakanjem na odločitev pokažimo, da se ne bomo pustili utišati! Nadaljujmo z organiziranjem skupnosti, ki bo kljub vsem oviram in nagajanjem s strani oblasti zmožna uspešno zbrati 40.000 overjenih podpisov in zakon na referendumu zavrniti. Zato smo pripravili tudi navodila za pridobitev digitalnega certifikata za podpisovanje referendumskih pobud.

Oddaj zavezo k podpisu referenduma in se pridruži organizirani skupnosti podpornikov in organizatorjev referenduma.

Glasuj na prepovedanem referendumu

 

 • Zakaj referendum?

  Koalicija je pred nekaj tedni zavrnila možnost o sklicu posvetovalnega referenduma, včeraj, 20. novembra, pa zakon izglasovala. Zaveda se namreč, da je 780-milijonski orožarski posel v nasprotju z interesi in željami ljudstva. To dokazuje tudi anketa Ninamedie, ki kaže, da 75 % prebivalcev Slovenije nasprotuje zakonu.

  A Janšev glasovalni stroj v Državnem zboru se za voljo in interese ljudi ne zmeni. Zato je edini način, da se nesmiselne nakupe orožja prepreči in denar porabi tam, kjer ga prebivalke in prebivalci najbolj potrebujemo, zbiranje podpisov in zakonodajni referendum, na katerem bo ljudstvo zakon zavrnilo. Gre namreč za vprašanje prihodnosti in razvoja naše družbe, zato je prav, da o njem odločamo sami.

 • Zakaj se orožje ne kupuje za obrambo države, ampak za misije v tujini?

  Slovenija ni vojaško ogrožena. Obdajajo nas same prijateljske države. Tri so, prav tako kot mi, članice Nata, Avstrija pa je nevtralna država. Nobena druga svetovna država v Sloveniji nima ozemeljskih apetitov ali kakršnih koli drugih interesov, ki bi jih uveljavljala z vojaško silo.

  Vlada Janeza Janše je interese Nata in orožarske industrije postavila pred interese prebivalcev in prebivalk Slovenije. Orožje, ki ga hočejo kupiti, ni namenjeno zagotavljanju varnosti državljank in državljanov, saj ni primerno za uporabo v Sloveniji, ampak na operacijah v tujini.

  Orožje se kupuje za uresničevanje nezavezujočih obljub političnega establišmenta o povečevanju izdatkov za vojsko, ki so jih politiki brez vsakršnega mandata ljudstva dali na Natovih sestankih za zaprtimi vrati.

 • Kakšno orožje se kupuje in zakaj v resnici nima dvonamenske uporabnosti?

  408 milijonov evrov je rezerviranih samo za nakup štiri- in osemkolesnih oklepnikov. Možnosti njihove uporabe so omejene na bojno delovanje v tujini. Niso uporabni za gorsko reševanje, prevoze ponesrečencev oziroma novorojenčkov ali pomoč pri naravnih nesrečah. Oklepnik bi tehnično sicer lahko odvlekel kakšno drevo s ceste, če bi seveda prišel do njega na zanj preozkih slovenskih gozdnih cestah; a vse to veliko lažje in bolj učinkovito lahko delamo z delovnim strojem ali traktorjem.

  Prav tako sta predvidena helikopterja bojnih zmogljivosti, primerna za prevoz specialnih enot, pretežka in neprilagojena za gorsko reševanje, letalo pa namenjeno za prevažanje vojakov na Natove misije po svetu. Delež dvonamenske opreme znotraj celotnega zneska 780 milijonov evrov je tako majhen, da bi lahko te nakupe opravili brez sprejemanja posebnega zakona.

About
ZAHTEVAMO REFERENDUM
About