Mobilna identiteta smsPASS je enostavna alternativa digitalnemu potrdilu oz. certifikatu za prijavo v storitev SI-PASS, ki omogoča elektronsko podpisovanje dokumentov in zanesljivo identifikacijo uporabnika pri uporabi raznih e-storitev (eUprave, eDavkov, Ajpesa ...).

SmsPASS tako omogoča tudi sodelovanje v neposredni demokraciji, za kar je navadno potrebna osebna overitev podpisa na upravni enoti.

S smsPASS lahko pobudo za razpis referenduma in iniciativo za spremembo ustave ali zakona podpišemo z uporabo računalnika in mobilnega telefona oziroma zgolj pametnega telefona.

Postopek je izjemno enostaven. Ustvariti moramo svoj račun SI-PASS in v njem aktivirati storitev smsPASS. Za aktivacijo je potreben enkraten obisk upravne enote. Ob predhodnem naročilu na obisk upravne enote je lahko celoten postopek pridobitve elektronskega podpisa opravljen v eni uri. Preverjeno ;)

Video navodila

Oglejte si video navodila, ki vas bodo vodila skozi vse korake postopka registracije.

Tekstovna navodila

Da pridobimo storitev smsPASS, ki nam enakovredno kot kvalificirano digitalno potrdilo omogoča polno prijavo v SI-PASS, moramo najprej ustvariti račun SI-PASS, potem pa v njem vložiti vlogo za pridobitev smsPASS.

Če račun že imamo, se vanj prijavimo s svojim uporabniškim imenom in geslom, nato pa sledimo spodnjim navodilom od koraka 3 naprej.

Navodila za ustvarjanje računa SI-PASS s smsPASS:


1.

Če računa SI-PASS še nimamo, se moramo najprej registrirati. Vnesemo svoj e-naslov, varno geslo, varnostno vprašanje, ki nam bo zastavljeno, če kdaj pozabimo geslo, z odgovorom nanj, se strinjamo s pogoji in vneseno potrdimo.

2.

Na vpisani e-naslov dobimo sporočilo s povezavo za potrditev računa. Kliknemo nanjo, kar nas pripelje do zaključka registracije, ko moramo le še enkrat vnesti izbrana e-naslov in geslo.

3.

Zdaj moramo sprožiti postopek za pridobitev smsPASS. To storimo tako, da se prijavimo s svojim uporabniškim imenom in geslom (če še nismo prijavljeni), potem pa v računu izberemo “Urejanje nastavitev računa”.

4.

Na naslednji strani izberemo gumb “Aktivacija smsPASS”.

5.

Nato vpišemo svoje geslo in se prijavimo v sistem. Zatem so nam ponujeni podatki o prijavi (e-naslov), ki jih ob ujemanju potrdimo.

6.

Znajdemo se na strani za pridobitev aktivacijske kode za smsPASS, na kateri moramo izbrati “Obisk upravne enote”, saj digitalnega potrdila še nimamo (v nasprotnem lahko izberemo tudi drugo možnost).

7.

V pregled ponovno dobimo svoje podatke, ki jih ob ujemanju potrdimo. Če svojih podatkov še nismo vnesli, moramo pred potrditvijo vnesti še svoje ime, davčno številko in datum rojstva.

8.

Nato je ta del postopka zaključen, o čemer nas obvestijo tudi na naš e-naslov, v katerem nas napotijo na obisk prijavne službe na eni od upravnih enot (UE). Priložena je tudi povezava na seznam upravnih enot, kjer preverimo, katero UE bomo obiskali. Tam najdemo tudi njihove kontaktne informacije.

9.

Naslednji korak je torej obisk upravne enote, za kar se moramo prej obvezno naročiti po telefonu ali e-pošti. Postopek tam je zelo kratek, moramo se le identificirati z osebnim dokumentom in podpisati zahtevek za pridobitev smsPASS.

Za naročilo preko e-pošte lahko uporabite to sporočilo:

Spoštovani,

začel_a sem postopek za pridobitev smsPASS, ki ga želim nadaljevati z identifikacijo na prijavni službi. Zato vas prosim za termin, v katerem lahko obiščem vašo upravno enoto in to uredim.

Lep pozdrav

10.

Takoj zatem nas v naši e-pošti čaka sporočilo z 12-mestno aktivacijsko kodo in povezavo za nadaljevanje aktivacije smsPASS. Kliknemo nanjo.

11.

Spet smo na spletni strani SI-PASS, kjer izberemo prijavo s svojim uporabniškim imenom in geslom ter se prijavimo.

12.

Spet obiščemo nastavitve (“Urejanje nastavitev”), tam pa izberemo “Zaključek aktivacije smsPASS”.

13.

V naslednjem koraku nas sistem vpraša po 12-mestni aktivacijski kodi, ki smo jo prejeli po e-pošti. Vpišemo jo in potrdimo.

14.

Nato moramo v skladu z navodili vpisati svojo mobilno številko. Če je naša številka 031 789-987, vnesemo +386 31 789987. Prepričamo se, da smo vnesli pravilno številko, in potrdimo.

15.

Takoj zatem na svoj mobilni telefon prejmemo sms-sporočilo z enkratnim geslom. Tega uporabimo v zadnjem koraku pridobivanja mobilne identitete smsPASS tako, da ga enostavno vpišemo v besedilno polje in potrdimo.

16.

Nato se prikaže le še obvestilo o uspešnem zaključku pridobitve smsPASS, ki ga prejmemo tudi na e-naslov. S tem je postopek zaključen.

 

🎉